Podczas serii badań laboratoryjnych naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang wykazali, że występujący w zielonej herbacie galusan epigallokatechiny (EGCG) posiada właściwości hamujące rozwój szczepu bakterii, który powoduje gruźlicę.
Galusan epigallokatechiny wiąże się z syntazą ATP, enzymem zapewniającym energię do aktywności komórkowej. W rezultacie bakteria doznaje spadku energii niezbędnej do procesów zapewniających jej stabilność i rozwój, a także do tworzenia ścian komórkowych, co prowadzi do obumierania komórek.
Naukowcy badali bakterie Mycobacterium smegmatis i Mycobacterium bovis, należące do tej samej rodziny co prątek gruźlicy i mające podobną strukturę.
Dane te mogą pomóc opracować nowe leki na gruźlicę, która wciąż jest dużym problemem m.in. w Azji Południowo-Wschodniej. Prątek gruźlicy wykazuje coraz większą oporność na dostępne obecnie leki, dlatego bardzo ważne jest stworzenie nowych metod walki z tą groźną bakterią ? podkreślają autorzy.
Źródło: DOI: 10.1038/s41598-019-53107-3 (PAP)
koc/ ekr/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz