Zamknij

Składnik zielonej herbaty pomocny w walce z gruźlicą

18:40, 18.12.2019 K.D Aktualizacja: 18:40, 18.12.2019
Skomentuj PAP PAP

Podczas serii badań laboratoryjnych naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang wykazali, że występujący w zielonej herbacie galusan epigallokatechiny (EGCG) posiada właściwości hamujące rozwój szczepu bakterii, który powoduje gruźlicę.

Galusan epigallokatechiny wiąże się z syntazą ATP, enzymem zapewniającym energię do aktywności komórkowej. W rezultacie bakteria doznaje spadku energii niezbędnej do procesów zapewniających jej stabilność i rozwój, a także do tworzenia ścian komórkowych, co prowadzi do obumierania komórek.

Naukowcy badali bakterie Mycobacterium smegmatis i Mycobacterium bovis, należące do tej samej rodziny co prątek gruźlicy i mające podobną strukturę.

Dane te mogą pomóc opracować nowe leki na gruźlicę, która wciąż jest dużym problemem m.in. w Azji Południowo-Wschodniej. Prątek gruźlicy wykazuje coraz większą oporność na dostępne obecnie leki, dlatego bardzo ważne jest stworzenie nowych metod walki z tą groźną bakterią ? podkreślają autorzy.

Źródło: DOI: 10.1038/s41598-019-53107-3 (PAP)

koc/ ekr/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%