Zamknij

O Rogalach Marcińskich wie prawie wszystko...

08:41, 03.11.2017 K.D
Skomentuj

Niebawem ma swoje święto „Święty Marcin”. Tego dnia nikogo nie trzeba zachęcać do degustowania tradycyjnych MARCIŃSKICH ROGALI.

Aby wnikliwie poznać ich historię oraz procedurę wypiekania – uczniowie klasy 3b wybrali się do miejscowej cukierni/piekarni, w której uściskiem dłoni powitał wszystkich sam mistrz – pan Marek. Na warsztaty piekarnicze zaprosiła nas już w progach pani Ewa, która opowiedziała uczniom o tradycji rogalika oraz zadbała o dekoracje wypieków i pyszny, pięknie przygotowany słodki poczęstunek. Dzieci poznały też składniki do pieczenia przysmaku oraz przepis na pyszny lukier. Pan Marek w tym czasie zdradzał tajemnice wyrabiania ciasta i uczył uczniów formowania rogali. Trzecioklasiści poznali ogromne maszyny pomocne w pracy piekarza. Każdy miał możliwość uformować i ozdobić rogala. Wypieki były wyśmienite! Taka praktyczna lekcja, a zwłaszcza jej zapachy skłoniły niejednego ucznia do deklaracji zostania cukiernikiem. Rozmawialiśmy również o pracy piekarza i tradycjach związanych z szacunkiem do chleba. To była ważna lekcja i sporo nowych doświadczeń. Po pysznym poczęstunku uczniowie otrzymali „Certyfikaty małego cukiernika” oraz wielkiego rogala do domu.

Serdecznie dziękujemy Pani Ewie i Panu Markowi za przemiłe i wyjątkowo serdeczne przyjęcie oraz umożliwienie udziału w zajęciach.

Małgorzata Jeśko-Doręgowska – wychowawca klasy 3b

(K.D)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%