12 kwietnia wszyscy przybyli do Szkoły Podstawowej nr 3 z wyjątkowym uśmiechem. Dlaczego? Ponieważ tego dnia przypada Święto Czekolady, a jej zapach unosił się z klas poza szkolne mury. Uczniowie wiedzieli, że czeka na nich wiele słodkich niespodzianek.
Przyniesione przez uczniów czekolady do poczęstowania koleżeństwa były dobrym wstępem do dokonania podziału czekolady na rodzaje, a przy pomocy prezentacji uczniowie poznali skład i różnicę między czekoladami. Wiadomości te potwierdziła zabawa rozpoznawania smaku, w której dziecko musiało określić rodzaj wybranej kostki z zasłoniętymi oczami. W klasach starszych, jak i młodszych poznano historię i pochodzenie czekolady, a także jej dobry wpływ na nasze zdrowie. Czekolada zawiera bowiem wiele substancji wpływających pozytywnie na pracę mózgu, produkcję czerwonych krwinek, a nawet na lepszy humor. Należy jedynie pamiętać, że jest bardzo kaloryczna i nie należy jej jeść w nadmiarze.
Temat czekolady zakrólował w czwartek na każdym przedmiocie. Na przyrodzie mówiono o jej roślinnym pochodzeniu i składzie. Na edukacji polonistycznej rozwiązywano krzyżówki z zadaniami utrwalającymi znajomość alfabetu, budowanie „słodkich” wyrazów z sylab czy części mowy. Matematyczne zmagania związane były z zadaniami tekstowymi oraz utrwalaniem tabliczki mnożenia i dodawanie. Zajęcia techniczne, to natomiast czekoladowe rysunki – uśmiechnięte portrety uczniów malowane czekoladą na waflach czy wspólnie zaprojektowany i upieczony „na sucho” czekoladowy tort. Nie zabrakło też akcentu muzycznego i zatańczenia wokół tortu czekoladowego tańca, po którym nastąpiła oczekiwana degustacja.
Dzień upłyną nam bardzo szybko i przy fantastycznych zapachach. Dał z pewnością wszystkim dużo radości, a jednocześnie posłużył jako wyjątkowo ciekawa powtórka materiału i utrwalenie umiejętności.
Małgorzata Jeśko-Doręgowska
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz