Zamknij

REKLAMA
18:56, 23.06.2020
Różne kraje, które wprowadziły restrykcje związane z epidemią, właśnie je odwołują. Kiedy i w jaki sposób tego dokonać, to jednak trudna decyzja - przypominają eksperci z Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal).
16:24, 18.06.2020
W badaniu sprawdzano, czy pracownicy szpitali w Wuhanie, którzy we wczesnej fazie pandemii mieli kontakt z zakażonymi pacjentami, wytworzyli przeciwciała przeciwko koronawirusowi. W Wuhanie wykryto pod koniec 2019 roku pierwsze ognisko pandemii nowego patogenu.
09:17, 13.06.2020
Choć wirus SARS-Cov-2 zakaża głównie poprzez krople śliny, to - zdaniem specjalistów - transmisję z udziałem różnych powierzchni również trzeba brać pod uwagę. Dotyczy to zwłaszcza szpitali.
09:17, 11.03.2020
Potwierdzony przypadek zakażenia koronawirusem u kobiety w Łańcucie jest pierwszym w województwie podkarpackim.
17:59, 09.01.2020
Naukowcy z Chińskiej Akademii Badań Medycznych przeanalizowali dane na temat ponad 100 tys. osób, sprawdzając wpływ picia herbaty na ich zdrowie średnio przez 7 lat. Uczestnicy projektu nie mieli w historii medycznej ataku serca, udaru ani nowotworów. Badacze podzielili ich na dwie grupy - entuzjastów herbaty pijących ją co najmniej trzy razy w tygodniu oraz osoby pijące ją rzadziej niż trzy razy na tydzień.
14:52, 28.12.2019
Resort zdrowia od kilku miesięcy wyjaśnia, że e-recepta ma wiele zalet i jest korzystna dla pacjentów i dla systemu. Elektroniczna recepta może być wystawiona po konsultacji z lekarzem, bez wizyty w gabinecie. Pozwala oszczędzać czas, bo lekarz może ją wystawić na cały rok. Pacjent wykupuje ją, gdy skończy mu się partia leków. Dodatkowo e-recepta jest czytelna. Co więcej, nie można jej zniszczyć ani zgubić. Dzięki niej można kupić każdy lek w innej aptece w całej Polski, zachowując refundację, bez konieczności odpisu recepty.
13:57, 25.12.2019
Technolog żywienia dr hab. Małgorzta Drywień, prof. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w rozmowie z PAP ostrzega, żeby w święta - kiedy na stole jest tak wiele kuszących potraw - uważać, aby się nie przejeść. "Jeśli chcemy spróbować wszystkich potraw, to próbujmy ich w niewielkich ilościach" - radzi.
18:40, 18.12.2019
Papryka chili jest popularnym składnikiem w kuchni włoskiej i od wieków doceniane są jej właściwości lecznicze. Badania przeprowadzone przez naukowców z Instytutu Neuromed w Pozzilli potwierdzają, że ten ostry dodatek przyczynia się do obniżenia ogólnego ryzyka zgonu o 23 proc.
18:40, 18.12.2019
Podczas serii badań laboratoryjnych naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang wykazali, że występujący w zielonej herbacie galusan epigallokatechiny (EGCG) posiada właściwości hamujące rozwój szczepu bakterii, który powoduje gruźlicę.
17:33, 07.12.2019
"Dziś na świecie żyje ponad 600 mln osób z otyłością, a liczba ta z roku na rok dramatycznie wzrasta. W Polsce według danych z 2016 roku problem nadwagi dotyczył 68 proc. mężczyzn i 53 proc. kobiet, a z otyłością zmagało się 25 proc. mężczyzn i 23 proc. kobiet. Do 2025 roku otyłość będzie dotyczyła już co trzeciego mężczyzny i 26 proc. kobiet" - ostrzega prof. dr hab. n. med. Paweł Bogdański, internista oraz hipertensjolog, kierownik Katedry Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych i Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, organizator kampanii "Porozmawiajmy szczerze o otyłości".
10:17, 14.11.2019
Jak w prosty sposób przemycić do naszego menu sezonowe warzywa? Wystarczy, że skorzystamy z przepisu na szybką, a jednocześnie wykwintną sałatkę ze skarbami natury. A tych jesienią na szczęście nie brakuje. Łódeczki z dyni w zestawieniu z jarmużem, serem feta i kwaskowatą żurawiną sprawią, że sałatka będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.
1
15:31, 06.09.2018
Poranny pośpiech jest jedną z najczęstszych przyczyn pomijania pierwszego posiłku. Tymczasem skomponowanie pełnowartościowego śniadania wcale nie musi zajmować zbyt wiele czasu. Najlepiej zatem postawić na posiłki, które nie tylko dostarczą energii na cały dzień, ale jednocześnie będą zdrowe i proste w przygotowaniu. Jak przełamać śniadaniową rutynę, aby każdy dzień tygodnia rozpoczynać z apetytem?
14:47, 14.05.2018
Kończące się zapasy wekowanych warzyw i rozpoczynający się sezon na nowalijki to doskonały czas na zmianę diety. Korzystając z dobrodziejstw natury, warto pokusić się o przygotowanie pysznych, wiosennych kanapek. Nie tylko pysznie smakują, ale i pięknie wyglądają. Aby nadać im jeszcze ciekawszego charakteru warto zaserwować je w nowej, ciekawszej odsłonie.
16:25, 20.04.2018
13 kwietnia w salce szkoleniowo-edukacyjnej Miejskiej Oczyszczalni Ścieków w Studzieńcu odbyła się konferencja pod nazwą: „Wymagania w zakresie zbiorowego zaopatrzenia w wodę w świetle rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.” Jej organizatorami byli Państwowa Powiatowa Inspekcja Sanitarna w Chodzieży i Miejskie Wodociągi i Kanalizacja Sp. z o. o. w Chodzieży.
15:32, 19.12.2017
Wielkimi krokami zbliżają się najbardziej rodzinne i oczekiwane dni w naszym kalendarzu – Święta Bożego Narodzenia. Przygotowania do wigilijnej kolacji i czas spędzany z bliskimi przy wspólnym stole sprawiają, że jest to magiczny moment w roku. Smak wigilijnych dań tworzy niepowtarzalny charakter tego wyjątkowego wieczoru i jest nieodzownym elementem, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia. Zgodnie z polską tradycją wigilijne potrawy są bezmięsne, a jednym z ich głównych składników są produkty zbożowe.
REKLAMA EURO AGD - nowa gazetka