Zamknij

Cechy dobrego blendera gastronomicznego

08:00, 15.06.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 08:00, 15.06.2022

Prawidłowe wyposażenie lokalu gastronomicznego jest niezwykle ważne i powinno być dokładnie przemyślane. Jest to element bezpośrednio wpływający na możliwość efektywnego funkcjonowania całego obiektu, a także odgrywa znaczącą rolę w procesie dotyczącym zadowolenia klientów. Dlatego już w momencie, kiedy zajmujemy się aranżowania przestrzeni kuchennej, a także tworzymy plany dotyczące jej prawidłowego wyposażenia, powinniśmy zdawać sobie z tego aspektów sprawy. Należy zatem podkreślić, że tak naprawdę nie istnieje żaden uniwersalny zestaw urządzeń i kuchennych, które będą typowe dla każdego punktu gastronomicznego. To, jakie elementy wyposażenia wybierzemy, w dużej mierze zależy od specyfiki naszego lokalu. Jednak tak naprawdę bez trudu możemy określić część przebojów kuchennych, które przydatne będą w większości restauracji, cukiernik, świetnie sprawdzą się w kawiarniach, klubach, pizzeriach i innych.

Blender profesjonalny do użytku w gastronomii

Blender profesjonalny to typowy przykład urządzenia, którego nie powinno zabraknąć w prawidłowym funkcjonowaniu w większości punktów zbiorowego żywienia. Tak naprawdę na rynku znajdziemy bogatą ofertę różnego rodzaju urządzeń, który określa się mianem wielofunkcyjnych robotów kuchennych, mikserów czy blenderów. Większość z nich jednak dedykowana jest do użytku w warunkach domowych. Jeżeli miały być one wykorzystywane często i narażone na ciągłą i wielogodzinną pracę, ich trwałość byłaby niezwykle niska. Dlatego też blender profesjonalny wyróżnia się większą mocą oraz solidnością wykonania. 

Jeżeli podejmiemy decyzję o tym, że w naszej kuchni powinien gościć blender profesjonalny, szczególną uwagę zwróćmy na jego moc. To właśnie ona ma bezpośredni wpływ na wydajność oraz szybkość pracy urządzenia. W przypadku profesjonalnych rozwiązań najczęściej wybiera się blendery wysokoobrotowe. Tym mianem określa się urządzenia, które są w stanie wykonać co najmniej 24000 obrotów na minutę. Dzięki temu taki blender profesjonalny może nam zagwarantować nie tylko szybko, ale i solidną pracy. Niezwykle istotny jest także materiał, który został użyty w procesie produkcji naszego urządzenia. nie zdziwię chyba nikogo fakt, że najczęściej wybierany jest blender ze stali nierdzewnej, gdyż jak wiadomo, stal nierdzewna w gastronomii sprawdza się świetnie i jest łatwa w utrzymaniu czystości. Jednak należy dodać, że również inne urządzenia wykonane z różnego typu tworzywa sztucznego mogą charakteryzować się równie wysokim poziomem trwałości.

Jaki blender sprawdzi się w naszym lokalu?

Blender profesjonalny to bardzo często rozwiązanie kielichowe, który na przestrzeni ostatnich lat stało się nieodłącznym elementem niemal każdej kuchni. Jest on znacznie wygodniejszy, niż rozwiązanie ręczne, a także urządzenie to pozostaje bardziej wydajne. Na rynku znajdziemy wiele różnego rodzaju blenderów profesjonalnych kielichowych, ale koniecznie powinniśmy wybrać takie rozwiązanie, które będzie solidny i posłuży nam długi czas. Blender profesjonalny kielichowy to przede wszystkim urządzenie wielofunkcyjne, za pomocą którego przygotujemy nie tylko popularne smoothie, ale wiesz zupę, ciasto naleśnikowe, roślinna, pesto, masło orzechowe, pasty do smarowania pieczywa i tak dalej. Materiał, z którego pozostają wykonane kielichy to najczęściej szkło lub plastik, ale musimy wiedzieć, że ich trwałość nie jest tak duże. W ostatnim czasie pojawił się również dostępny materiał o nazwie tritan. Tworzywo to cechuje się wysoką odpornością na stłuczenia, jest odporne na zarysowania i wytrzymałe na wysokie temperatury. Ponadto, co niezwykle ważne, nie wchodzi w reakcję z pożywienia, a także jest niezwykle lekkie. Wybierając jednak blender profesjonalny zawsze powinniśmy również zwrócić uwagę na to, czy kielich tego urządzenia jest wolny od bpa. Ogromne znaczenie ma również pojemność kielicha, gdyż jak wiadomo, powinna być ona większa niż ta, którą wybierzemy do użytku domowego. świetnym rozwiązaniem będą blendery o pojemności 3,6 litra.  Ponadto musimy pamiętać również o tym, że duża moc blendera będzie przekładał a się na jego skuteczność działania. Wysoka moc silnika zagwarantuje nam to, że urządzenie nie będzie się przegrzewał a jego praca zostanie wykonana dobrze. Warto również wiedzieć, że istnieją różne rodzaje ostrzy: ząbkowane i gładkie, szlifowane laserowo, ostre lub nawet nieostre. Blender profesjonalne wysokoobrotowy bazuje na bardzo szybkich obrotach, dlatego noże wcale nie muszą być mocna naostrzone, by zapewniały nam świetny efekt pracy. Najważniejsze jest to, by były one dobrej jakości, dzięki czemu posłużą nam przez długie lata.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%